Milmätare och trippmätare ur funktion, samt lyse 244 -87

Bil-el, instrument, larm, belysning m.m.

Milmätare och trippmätare ur funktion, samt lyse 244 -87

Inläggav OscarD » 27 augusti 2016, 13:03

Hej!

Ny här på forumet och skulle behöva lite tips och hjälp från de erfarna här på forumet.
Införskaffat mig en 244 -87 och milmätaren och trippmätaren fungerar inte på bilen, all annan instrumenteringen ser ut att fungera.

Knappen man nollställer trippmätaren med är sönder, denna kan man dra ut om man vill. Kan detta ha något med det hela att göra? Tänkte om man kunde utesluta något, hur som helst hur bör jag gå tillväga för att laga detta? Är medveten om att jag kommer få ta bort instrumenthuset men vill helst inte byta ut instrumenthuset mot ett annat utan får då hellre detta att fungera.

Samt fungerar inga av lamporna i mätarhuset (livsfarligt när mörkret har lagt sig) kan dessa problem höra ihop eller är det bara ett dåligt sammanträffande? Går det att byta ut lamporna själv och isåfall, vad för lampor är det som sitter i mätarhuset? Skulle kunnat kika själv men känns som det är dumt att börja riva grejer innan man har allt man behöver :roll:

Tack på förhand!
OscarD
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 27 augusti 2016, 10:16

Re: Milmätare och trippmätare ur funktion, samt lyse 244 -87

Inläggav Errim » 27 augusti 2016, 21:05

Hej och välkommen, trevligt med nya medlemmar här!

1. Instrument belysningen. Tillvänster vid sidan om instrumenthuset sitter strömställaren för strålkastare/parkeringsljus/varselljus. Ovan för denna sitter en vridpotentiometer för instrumenbelysningen. Vrid den till max, är lamporna i instrumentet (2st) trasiga så finns det belysning i mittkonsolen vid värmereglagen. Kanske lyser dom och då är det bara instrumentlamporna som är frasiga. De har brun sockel ( köpte en till min 91a igår).
Andra fel kan vara att vridpotentiometern är kass, kabelbrott eller vad som helst. Bra att ha ett imätinstrument för att felsöka.

2. Pinnen är trasig till nollställningen av trippmätaren. Ett mycket vanligt fel som avhjälps genom att köpa en ny pinne. Detta fel påverkar inga andra funktioner än just nolllställningen.

3. Kilometer och trippmätare fungerar ej. Om hastighetsmätaren fungerar så är ett Vanligt fel att ett kugghjul i mekanismen är trasigt - saknar en kugg. Finns kugghjul att köpa - sök på nätet.

I vilket fall som helst så måste huset ut. Dra bort vreden för strömstallarna på vä sida. Ta bort täckplåten.
Ta bort täcklocken på hö sida, skruva ur de 4 skruvarna som håller instrumenthuset. Dra ut huet en bit stick in handen bakom och ta loss alla anslutna kablar, 5 st totalt. Ta bort huset från bilen. Har du tur hittar du ett bra hus på skroten. Prova detta i bilen och om det funkar bra så kan du sen flytta över delar till ditt eget hus.

Lycka till med din bil!
Med vänlig hälsning, Bengt
Errim
Donator
Donator
 
Inlägg: 169
Blev medlem: 7 november 2014, 22:21

Re: Milmätare och trippmätare ur funktion, samt lyse 244 -87

Inläggav Errim » 30 augusti 2016, 14:44

Hej! Hur går det med bilen?
Ser att du har en 87-a, då kanske lampan inte är samma som senare (88 - 93). Din har kanske inte en brun sockel? Men det ser du ju när du tar ut huset.
Errim
Donator
Donator
 
Inlägg: 169
Blev medlem: 7 november 2014, 22:21


Återgå till Elsystem & Elektronik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron